Letar buggar i automatstyrda bilar

2011-06-23 14:16  
Klarar automatnavigeringen att lotsa in två bilar i samma fil. (Illustration Carnegie Mellon)

Buggar i program som styr automatnavigering i bilar får bara inte förekomma. Nu finns en modell att säkra programmen.

Forskare vid Carnegie Mellon under ledning av Andre Platzer har utvecklat en modell för att säkra att de komplexa datasystemen fungerar med en mängd automatstyrda bilar som ska samsas på exempelvis en flerfilig motorväg.

Att söka buggar i enskilda system kan vara nog så utmanande, men när det gäller automatnavigering av bilar handlar det om processorer och programvara i olika fordon som helst ska kunna kommunicera med varandra så att trafiken flyter på effektivast möjliga vis utan att olyckor inträffar.

Forskarna visade att de kunde testa systemen genom att bryta ner dem i moduler och organisera dessa hierarkiskt. Den minsta modulen består av enbart två bilar i samma motorvägsfil.

Med metoden kunde de visa att systemet är säkert i en enskild fil med ett godtyckligt antal bilar, liksom för en motorväg med ett godtyckligt antal filer. De kunde senare bygga ut metoden till att visa att bilar säkert kan röra sig mellan filerna.

Än så länge finns dock en begränsning med modellen - den fungerar bra på raksträckor. I kurvor blir mätvärdena från sensorerna inte desamma och synkroniseringen i tid är inte densamma som på raksträckor. Dessa problem ska forskarna ägna uppmärksamhet åt i ett kommande projekt.

Resultaten av forskningen presenterades i veckan på ett symposium vid  University of Limerick på Irland.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bilnavigering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt