Klart med lånegarantin till Saab

2010-02-12 16:00  
Näringsminister Maud Olofsson och Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren på väg in till presskonferensen för att meddela att statsgarantin till Saabs lån på 400 miljoner euro är klar. Klicka för större bild. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Regeringen och Riksgälden gav på fredagen grönt ljus åt en statlig garanti för det fyramiljarderslån som Saab Automobile sökt hos Europeiska investeringsbanken EIB.

- Jag är mycket glad att vi har kunnat ro den här långa processen i land, sa Maud Olofsson när hon presenterade beslutet tillsammans med Riksgäldens chef Bo Lundgren vid en presskonferens på Rosenbad på fredageftermiddagen.

I och med att svenska staten ställer ut en lånegaranti väntas EIB:s styrelse säga ja till Saablånet.

- Den pusselbit som vi saknade har nu fallit på plats, sade Maud Olofsson på presskonferensen.

Samtidigt som Riksgälden lämnade sitt förslag till garantiavtal med EIB sade holländska Spyker Cars aktieägare ja till Spykers köp av Saab Automobile på företagets bolagsstämma.

Spyker Cars väntas, efter att köpet av Saab från General Motors definitivt blir klart i sommar, byta namn till Saab Spyker Automobiles.

Spykers aktie, som är noterad på Amsterdambörsen, väntas också bli noterad på Stockholmsbörsen.

Ännu är dock inte affären i hamn.

Först ska EIB ska säga ja till lånet och EU-kommissionen ska godkänna det. Dessutom måste Spyker skaka fram de 175 miljoner kronor som fattas av köpeskillingen till General Motors.

När det gäller EIB-lånet tror dock Maud Olofsson att det grejar sig.

- Min bedömning är att EIB kommer att säga ja till ett lån. Och Kommissionen har tidigare sagt att garantin är OK utifrån reglerna för statsstöd, Sedan är det upp till Spyker och GM att genomföra affären, sade Maud Olofsson.

Och Riksgäldens chef Bo Lundgren tycker inte att svenska staten är ute på djupt vatten.

- Vi finner att säkerheterna är fullgoda och att affärsplanen är rimlig, sade Bo Lundgren.

Se presskonferensen i efterhand här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt