Kinesisk drönartaxi vill knäcka Uber - i luften

2017-11-24 15:09  
En vanlig syn i framtiden? Flera startups runt om i världen rejsar om att bli först med en flygande taxiflotta. Foto: E-hang

Uber siktar på att ha en flygande taxi till 2020. Nu satsar kinesiska startupbolaget E-hang stenhårt på att få upp sin drönartaxi i luften redan nästa år.

Uber, som räknas som världens högst värderade uppstarts-bolag, har en dröm.

Genom att bygga en flotta av taxidrönare ska framtidens stadstransporter kunna göras både snabbare och smidigare än i dag.

Utvecklingsprojektet kallas "Uber Elevate", och planen är de första pilottesterna av ett flygande taxifordon med plats för fyra personer ska påbörjas i Dallas och Los Angeles under 2020.

Målet är att ha en kommersiell verksamhet igång i Dallas till 2023.

Läs mer: Uber och Nasa ska bygga flygande taxi

Men Uber är långt i från det enda unga transportbolaget med högtflygande planer.

I Kina har uppstarts-bolaget E-hang utvecklat en självkörande drönare som de planerar att börja testa redan under nästa år.

Drönaren, med namnet E-184, har plats för en person och är utrustad med ett automatiskt navigeringssystem för flygningar längs olika förprogrammerade rutter som passageraren kan välja mellan.

Fyra batteridrivna propellrar ska lyfta drönare från marken, och väl uppe i luften har E-184 en marschfart på upp till 100 kilometer i timmen, med en flygtid på 25 minuter, enligt E-hangs vd Hu Huazhi.

E-184 testas just nu i utkanterna av staden Kanton i södra Kina där E-hang har sitt högkvarter.

Läs mer: Flygande fordon het trend på bilmässa

Målsättningen är börja med provflygningar i Dubai under 2018 - förutsatt att bolaget får tillstånden som behövs från stadens myndigheter.

- Vi kommer att påbörja massproduktionen av våra passagerardrönare tidigt nästa år. Planen är att ha en automatiserad produktionslina på plats under 2018 för att kunna skala upp tillverkningen, säger E-hangs vd Hu Huazhi till Bloomberg.

Men E-hang blir dock inte först upp i luften i Dubai. I september genomförde det tyska uppstarts-bolaget Volocopter sin första flygning med en självkörande passagerardrönare i ökenstaden.

Flygningen utgjorde startskottet för bolagets femåriga testprogram i Dubai.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt