”Kapten Ynkrygg” får 16 års fängelse

2015-02-12 06:20  

Kaptenen Francesco Schettino, som förde befäl över olycksfärjan Costa Concordia, har dömts till 16 års fängelse.

Domstolen anser att han gjorde sig skyldig till vållande till annans död när kryssningsfartyget gick på grund och välte vid ön Giglio i Medelhavet.

Schettino bröt ihop på onsdagsmorgonen, när han vädjade till domarna att fria honom från ansvar för Costa Concordia-olyckan 2012.

– Allt ansvar har lastats på mig, utan respekt för sanningen eller offrens minne, sade Schettino, som fått öknamnet "kapten Ynkrygg", inför rätten.

Kaptenen har stått åtalad för bland annat vållande till annans död och för att ha övergett kryssningsfartyget vid olyckan där 32 personer omkom. Men själv anser han sig vara föremål för en sammansvärjning, i syfte att göra honom till syndabock.

– Lidande måste inte alltid visas offentligt, sade Schettino, innan han brast ut i tårar och tvingades avsluta sitt anförande.

Italienska medier dröjde under dagen vid att han hävdat att också han själv delvis mötte döden på olycksdagen. Han har bland annat försökt lägga en del av skulden på fartygets övriga besättning.

I 19 långa månader har rättegången pågått.

– Det finns en tsunami av bevis mot Schettino, sade åklagaren Stefano Pizza när han summerade målet.

Åklagaren yrkade på 26 års fängelse.

– Det är lättare för en advokat att flyga än att försvara Schettino, tillade han.

Det lär bli fler rättegångar. Enligt Italiens rättssystem har Francesco Schettino rätt att två gånger överklaga en fällande dom.

Den 13 januari hade det gått tre år sedan fartygskatastrofen. Costa Concordia blev efter haveriet liggande på sidan alldeles invid ön Giglio.

Först i somras bärgades vraket och bogserades till hamnstaden Genua. Bärgningen har beskrivits som en av de svåraste och dyraste i historien.

Även letandet efter dödsoffer blev svårt. Två av de omkomna hittades först långt efter katastrofen.

Mer om: Costa Concordia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt