Jöran Hägglund: En strimma av hopp för Saab

2010-01-14 07:30  
Jöran Hägglund, statssekreterare på Näringsdepartementet. Foto: Lars Anders Karlberg

Statsekreterare Jöran Hägglund har inget konkret besked om Saabs framtid med sig från besöket hos GM i Detroit, men säger att det fortfarande finns hopp om en lösning för Saab.

Jöran Hägglund kom tillbaka till Sverige på onsdagkvällen och sade så här till SR Ekot:

- Det pågår ju fortsatt diskussioner, så den lilla strimma av hopp som vi talade om häromdagen upplever jag ändå finns kvar.

Regeringsdelegationen har haft flera möten både med General Motors och med budgivare. Men vilka han träffat vill Hägglund inte säga, förhandlingsläget är känsligt säger han. Regeringen har inte erbjudit något nytt, förutom möjligheten till statliga lånegarantier.

– Jag bara noterar att GM är en organisation som bytt väldigt mycket folk på höga ledningsfunktioner. Det gör att alla kanske inte alltid har den mest uppdaterade informationen när de svarar på frågor. Så det blir en väldigt konstig bild, det håller jag med om också, säger Jöran Hägglund på näringsdepartementet.

Gemensamt bud från Spyker och Genii
De två kvarvarande budgivarna Spyker Cars och Genii Capital kan tänka sig att gå samman om att köpa Saab.

Både Spyker Cars vd Victor Muller och Genii Capital-konstortiet svenske talesman Lars Carlström bekräftar för SvD Näringsliv att de båda budgivarna har börjat diskutera sinsemellan.

- Vi har båda ett genuint intresse att få ett lyckligt slut för Saab. Det har fört oss samman, säger Lars Carlström till SvD Näringsliv.

Holländska Spyker Cars har arbetat längst med en affärs- och finansieringsplan för Saab och Lars Carlström gör bedömningen att det skulle vara lättare att få GM med på noterna och Genii Capital slår sina påsar ihop med Spyker.

- Spyker har god chans. Det är en seriös grupp och har en hygglig finansiering. Men Spyker skulle behöva lite support eller vara litet starkare finansiellt. Då hade det varit helt klart vid det här laget, säger Lars Carlström.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt