Jätteubåtar med kärnvapen på Kolahalvön

2014-10-15 12:52  
Jurij Dolgorukij i juli 2014 med delar av besättningen på däck. Ryssland har nu kärnvapenbestyckat ubåtar på Kolahalvön. Foto: Lev Fedoseyev/ITAR-TASS Photo/Corbis

Ryssland har ökat arsenalen på Kolahalvön med mer än 100 kärnvapen. Anledningen är att nya jätteubåtar nu kärnvapenbestyckas för första gången.

Ryssland rustar upp kärnvapenflottan i norr. Det är första gången sedan Sovjetunionens fall som antalet strategiska stridsspetsar ökar i området kring Kolahalvön, bara 50 mil från den svenska gränsen.

- Det finns ingen tvekan om att en lång period av nedrustning har förbytts till upprustning, säger Kristian Åtland, forskare vid norska försvarets forskningsinstitut till nyhetssajten Barents Observer.

Förklaringen till upprustningen på Kolahalvön är Rysslands ubåtsprogram. Under det senaste året har Ryssland ökat antalet aktiva kärnvapen från 1 400 till 1 643, enligt siffror från informationsutbytet mellan USA och Ryssland enligt START-avtalet. Merparten av dessa tros ha placerats på de nya ubåtarna Jurij Dolgorukij och Vladimir Monomach. De kan maximalt ha 16 strategiska robotar av den nya typen "Bulava" ombord, med vardera sex stridsspetsar. Totalt skulle det bli 192 stridsspetsar. De är dock sannolikt inte laddade till full kapacitet.

Jurij Dolgorukij och Vladimir Monomach hör till den nya Borei-klassen, 170-meters strategiska atomubåtar. De befinner sig för närvarande vid landets norra flottbaser.

En tredje, "Alexander Nevskij" genomgår tester. Totalt ska ryssland bygga åtta båtar i Borei-klassen.Gilla Ny Teknik på Facebook!

Niklas Dahlin

Mer om: Ubåt Kärnvapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt