Jas 39 Gripen med i Natos snabbinsatsstyrka

2013-11-28 13:54  

För första gången kommer svenska försvarsmakten att delta i Natos snabbinsatsstyrka de nästkommande åren. Regeringen ställer upp med åtta Jas 39 Gripen-plan, ett minröjningsfartyg och ett amfibiekompani.

Regeringen beslutade i dag att anmäla åtta stycken Jas 39 Gripen och ett minröjningsfartyg till Natos snabbinsatsstyrka "Nato Response Force" (NRF) under nästa år.

Året därefter, 2015, ställer man upp med likaså åtta Gripen-plan och ett amfibiekompani.

– Det här innebär framför allt att Sverige kan delta i övningar med reservstyrkan. Om det ska till en militär insats så är det en politisk fråga för regering och riksdag. Säger philip simon pressekreterare vid Försvarsmakten.

NRF är en Nato-alliansens snabbinsatsstyrka - medlemsländerna bidrar med mark-, sjö-, luft- och specialstyrkor. Den består av en operativ ledningsstab, en snabbinsatsstyrka på 13 000 soldater och sjömän, samt en reservstyrka på 15 000 soldater.

Enligt försvarsdepartementets pressmeddelande i dag kommer de svenska styrkorna att ingå i den sistnämnda reservstyrkan, som benämns Response Forces Pool (RFP).

Målet med deltagandet uppges bland annat vara att stärka relationerna med Nato.

"Sveriges deltagande i NRF stärker vårt partnerskap med Nato, bidrar till genomförandet av den svenska försvarsreformen samt möjliggör deltagande i framtida multilaterala militära övningar och insatser vilket stärker vår försvarsförmåga.

Man skriver också att de länder som bidrar till RFP "behåller kontroll över sina registrerade förband och beslutar om förbandens deltagande och beredskapsgrad."

I början av november deltog svenska stabsofficerare också i NRFs militära storövning Stead fast Jazz, i bland annat Polen och Lettland. Inför övningen beskrev Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen snabbinsatsstyrkans roll så här.

”NRF är spjutspetsen i denna allians: en snabbinsatsstyrka som ska kunna försvara allierade, den kan utplaceras varsomhelst samt handskas med olika typ av hot. Övningen Steadfast Jazz kommer att se till att spetsen är skarp och klar att använda”.

Enligt "Sveriges delegation vid Nato" deltar Natoländerna och partnerländer, som Sverige, under en tolvmånadersperiod i taget. Partnerländernas deltagande måste ha godkänts av Nordatlantiska rådet och uppfylla Nato-standard.

Delegationen uppgav i ett pressmeddelande den 16 oktober att Sverige har erbjudit sig att ställa upp med "avsevärda styrkor till de kommande fyra rotationerna av NRF, inklusive flygplan, fartyg och markstyrkor."

Sverige är det fjärde partnerlandet som deltar i snabbinsatsstyrkan. Även Finland, Ukraina och Georgien har anmält styrkor. Georgien deltar först 2015.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt