Japanskt stealthplan klart för provflygning

2016-01-14 15:39  
Stealthplanet Mitsubishi ATD-X vid officiella utrullningen. Foto: Mitsubishi

Japansk flygindustri har tagit fram ett flygplan som klassas som femte generationens stridsflyg. Nästa månad ska det provflyga.

Det rör sig om en demonstrator kallad ATD-X som byggts av Mitsubishi. Planet är drygt 14 meter långt och 9 meter mellan vingspetsarna. Det drivs av två turbofläktmotorer från IHI.

Utvecklingsprojektet startade 2009 och har haft en budget på omkring 3 miljarder kronor.

Planet har utvecklats med tanke på att ge så liten träffbild på radar som möjligt, vilket är utmärkande för femte generationen flygplan.

Efter provflygningar och utvärdering ska den japanska regeringen besluta om man ska gå vidare och tillverka planet, eller om det kan kombineras med utlandstillverkade stridsflygplan.

Amerikanska F-35 är ett amerikanskt stealthplan som är aktuellt för försäljning till många länder utanför USA. Japan har tidigare begärt att få köpa det avancerade amerikanska stealthplanet F-22, men det vill USA inte släppa ifrån sig. Det var då Japan satte fart på utvecklingen av ett eget plan med smygegenskaper.

Om Japan beslutar tillverka ett eget smygplan kan det bli aktuellt att sättas in i flygvapnet tidigast 2028.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt