Jakten på batterihaveriet fortsätter

2013-01-31 09:37  

Jakten på orsaken till batteribränderna i Boeings 787 Dreamliner fortsätter. Amerikanska utredare söker nu i mikroskop och flygdata.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten NTSB har ännu inte hittat felet som orsakade en brand ombord på en Boeing 787 Dreamliner på Logan-flygplatsen i Boston i USA den 7 januari. Utredarna uppger att de nu koncentrerar sig på undersökningar i mikroskop och kemiska analyser av de delar som drabbats av kortslutning och värmeskador.

I planet finns även ett andra oskadat litiumjonbatteri som myndigheten också undersöker för att finna tecken på skador eller tillverkningsfel. Utredarna gör mekaniska såväl som elektriska tester.

En annan grupp forsätter att tolka sparad flygdata för att finna ytterligare information om vad som hände batteriet och laddningssystemet före haveriet.

Samtidigt fortsätter de japanska utredningarna av vad som orsakade att ett annat Dreamlinerplanet tvingades att nödlanda i Japan efter rökutveckling. Innan orsaken till de båda batterihaverierna är hittad och åtgärdad råder fortsatt flygförbud för de 50 Dreamlinerplan, som hittills har tagits i drift.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt