Ingen produktion förrän augusti för Saab

2011-07-05 07:52  

Försäljningen av Saabs fastigheter i Trollhättan är nu godkänd av regeringen och pengar finns till löner och leverantörer. Men produktionen kommer inte igång förrän i augusti.

Nu är det nästan en vecka sedan billtillverkaren Saab och ett konsortium med fastighetsbolaget Hemfosa i spetsen kom överens om att de skulle köpa hälften i Saabs fastighetsbolag Saab Property för 255 miljoner kronor.

Men för att en affär ska gå igenom har ett antal instanser varit tvungna att godkänna affären, vilket skedde på torsdagsförmiddagen.

Köparna är nu redo att föra över hela beloppet till den pressade biltillverkaren.

- Det känns mycket bra. Vi hade inga andra förväntningar, men det här är en viktig del av finansiering, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

205 miljoner av pengarna betalas kontant när transaktionen slutförs och det väntas ske redan i dag torsdag.

Det här gör att Saab Automobile i Trollhättan och moderbolaget Swedish Automobile totalt har fått in 61 miljoner euro eller 555 miljoner kronor, i ytterligare finansiering den senaste tiden.

I ett pressmeddelande står det att Swedish Automobile inte tror att produktionen kan komma igång förrän den 9 augusti.

Just nu har flera av underleverantörerna sommarstängt och vissa leverantörer måste få tid på sig att bygga upp tillräckligt med lager.

- Vi fortsätter att förhandla med våra underleverantörer men det gäller att vi får alla leveranser samtidigt. Första gången då det blev produktionsstopp var det bara någon enstaka som inte levererade sina komponenter. Nu gäller det att se till att vi får allt samtidigt. Hela produktionskedjan är känslig, säger hon.

Exakt vart pengarna ska gå vill hon inte säga men att återupprätta förtroendet bland underleverantörerna är nu prioritet. Det är det viktigaste ät att bygga och kunna sälja bilarna.

Saabs fastighetsaffär är klar men det finns fortfarande flera frågor kring finansieringen kvar.

De kinesiska myndigheterna måste säga ja till affären med Pang Da och Youngman och enligt Gunilla Gustavs kan det ta flera månader innan det kommer ett beslut.

- Vi räknar inte med ett beslut förrän till hösten.

Och så var det ägarfrågan kring Vladimir Antonov. Vet ni något mer?

- Vi har inte fått något beslut så vi bara väntar på ett beslut. Får gärna fråga regeringen och EIB. Vi undrar också.

Saabs skulder är stora och enligt Mikael Wickelgren, lektor i företagsekonomi vid högskolan i Skövde med inriktning på bilbranschen är det här ingen stor summa för bolaget.

- Det säkrar två månaders löneutbetalningar med löneskatter därtill, mellan tummen och pekfingret. Så det är väl juli och augusti månad då som är klart, säger han till Dagens Indsustri.

Men Saab behöver mer för att säkra framtiden. Bland annat har underleverantören IAC lämnat in krav till Kronofogden på 44 miljoner kronor och det har talats om skulder på mellan 600 till 800 miljoner kronor.

Det förs diskussioner med flera parter kring finansiering.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt