Hyundai sätter fingeravtrycksläsare i dörrhandtagen på Santa Fe

2018-12-20 12:07  
Foto: Hyundai

Nu öppnar Hyundai för att låsa upp och starta bilen med pekfingret. På mässan i Guangzhou visade man upp en Santa Fe med fingeravtrycksläsare.

Inom mobiltelefonbranschen är fingeravtrycksläsning gammal skåpmat. Motorola var först ut med funktionen redan 2011 och numera finns tekniken överallt.

Men inom bilindustrin är man traditionell och fortfarande har de flesta tillverkare kvar en fysisk nyckel/sändare för att öppna och starta bilen.

Men Hyundai tar nu klivet med nya Santa Fe. På den kinesiska bilmässan i Guangzhou introducerade tillverkaren en fingeravtrycksläsare. I bilen sitter det avläsare i dörrhandtagen samt på startknappen. Och de registrerade användarna kan enkelt öppna och köra iväg, ett praktiskt sätt att slippa hålla på och lämna över nycklar.

Men även om ingen biltillverkare har tekniken i något serieproduktionsfordon så är det här egentligen ingen nyhet. Olika tillbehörsföretag har erbjudit lösningar för att starta bilen med fingeravtryck länge, dock har ingen satt in sensorer i dörrhandtagen. Detta eftersom man hittills tyckt att säkerhetsriskerna varit för stora.

Läs mer: "Nevs är ingen Tesla, alla ska ha råd att köra den"

Enligt den koreanska tillverkaren ska säkerheten vara hög och scannern har endast en felmarginal på 1 på 50 000. Flera användare ska kunna registrera sina avtryck för en specifik bil och utöver att öppna och starta bilen – så sker inställningar av backspeglar och säten beroende på användare.

Men om du blir sugen så är tyvärr det här inget som Hyundai lanserar i Sverige. Ännu så länge är det bara aktuellt för den kinesiska versionen av Santa Fe, en bil som redan från början skiljer rätt så mycket från den crossover vi kan köpa här.

Det koreanska märket har haft det kämpigt i Kina och tekniken är ett sätt att försöka höja anseendet. Men man kan fråga sig hur värdefullt Hyundais tekniklösning är? De är inte ensamma om att försöka göra sig kvitt fysiska nycklar, de flesta tillverkarna håller som bäst på att digitalisera dessa. Men här handlar det om att flytta över identifikationen till mobilen… och de har ju sedan länge fingeravtrycksläsare.

Felix Björklund

Mer om: Hyundai

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt