Fordon

Husvagnen med elmotorer ska förbättra räckvidden

Foto: Dethleffs
Foto: Dethleffs
Foto: Dethleffs
Foto: Dethleffs

Ska även husvagnarna elektrifieras? Dethleffs har utrustat sin konceptvagn med ett rejält batteripack och hjulmotorer.

Publicerad

Få elbilar har dragkrok i dagsläget. Ska de nå ett brett genomslag i Norden så kan det nog komma att behöva förändras. Det finns närmare 300 000 registrerade husvagnar bara i Sverige. Men att dra runt på en husvagn kostar dyrbar räckvidd. Det har den tyska husvagnstillverkaren Dethleffs nu försökt att lösa. På husvagnsmässan i Düsseldorf nyligen presenterades konceptvagnen kallad E.Home Coco.

Den har batteripaket monterade under golvet på totalt 80 kilowattimmar, vilket därmed är mer än vad de flesta elbilarna på marknaden har. En av tankarna är förstås att kunna driva funktioner som belysning, kaffekokning och uppvärmning även vid uppställning på platser utan tillgång till elnät.

Utrustad med solceller

Men framförallt driver batteriet två hjulmotorer på vardera 40 kilowatt. Ett system anpassar drivningen av hjulen så att dragbilen alltid uppfattar husvagnens vikt till ett förutbestämt värde, exempelvis 100 kilogram. Detta innebär förstås att dragbilens räckvidd förbättras och en kanske kan också en betydligt mindre bil användas än vad som annars hade krävts. Drivsystemet kan även bidra till ökad stabilitet.

Husvagnen har solceller monterade och tanken är att även kunna använda den som hembatteri eftersom de oftast bara används för semester några vecka om året.

Dethleffs har ännu inte testat systemet på väg för att kontrollera vilken inverkan på dragbilens räckvidd det har. Planen är att göra så under nästa år. Därefter kan det kanske bli tal om att gå i produktion. Något pris nämns inte.

Uppdaterad version: Enheten kilogram hade fallit bort sist i meningen "Ett system anpassar drivningen av hjulen så att dragbilen alltid uppfattar husvagnens vikt till ett förutbestämt värde, exempelvis 100".