Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Hundratals åtalade för brott mot mobilförbudet

2018-05-21 11:33  
Foto: Peugeot

Den nya lagen om mobilförbud i bilen tycks inte avskräcka bilisterna. På bara drygt tre månader har över 350 personer åtalats för att ha brutit mot lagen.

I nästan alla ärenden där förare har åtalats för att ha hållit mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när de kört bil, har tingsrätten dömt bilförarna till 1.500 kronor i böter, uppger Sveriges Radio Ekot.

Lagen trädde i kraft 1 februari i år och är ett sätt att stävja de många olyckor som varje år orsakas av mobiltelefoner.

Transportstyrelsens senaste rapport visar att en mobiltelefon är inblandad i runt 100 trafikolyckor varje år men trots det tycks många ignorera statistiken.

Läs mer: Första åtalen om mobilförbud

Det finns fortfarande frågetecken kring lagen. Till exempel har domstolarna inte tagit ställning till om förare ska få använda mobilen när bilen står stilla i en kö.

Kammaråklagare Johan Bülow arbetar med att undersöka om polisen ska få rätt att skriva böter på plats.

– Vi vill ha en rättssäker hantering av detta. Vi vill helt enkelt veta var domstolarna hamnar i sin praxis. Och nu har vi fått ett antal underrättsdomar, säger han till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt