Hundratals åtalade för brott mot mobilförbudet

2018-05-21 11:33  
Foto: Peugeot

Den nya lagen om mobilförbud i bilen tycks inte avskräcka bilisterna. På bara drygt tre månader har över 350 personer åtalats för att ha brutit mot lagen.

I nästan alla ärenden där förare har åtalats för att ha hållit mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när de kört bil, har tingsrätten dömt bilförarna till 1.500 kronor i böter, uppger Sveriges Radio Ekot.

Lagen trädde i kraft 1 februari i år och är ett sätt att stävja de många olyckor som varje år orsakas av mobiltelefoner.

Transportstyrelsens senaste rapport visar att en mobiltelefon är inblandad i runt 100 trafikolyckor varje år men trots det tycks många ignorera statistiken.

Läs mer: Första åtalen om mobilförbud

Det finns fortfarande frågetecken kring lagen. Till exempel har domstolarna inte tagit ställning till om förare ska få använda mobilen när bilen står stilla i en kö.

Kammaråklagare Johan Bülow arbetar med att undersöka om polisen ska få rätt att skriva böter på plats.

– Vi vill ha en rättssäker hantering av detta. Vi vill helt enkelt veta var domstolarna hamnar i sin praxis. Och nu har vi fått ett antal underrättsdomar, säger han till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt