Hovrätten tänder hoppet hos Saab

2011-09-19 13:06  
Hoppet är inte ute för Saabchefen Victor Muller. Foto: Scanpix

Saab Automobile har fortfarande chansen till en rekonstruktion. Hovrätten gav i dag beskedet att man kommer att ta en ordentlig titt på tingsrättens beslut att neka Saab rekonstruktion.

(Uppdaterad) När Tingsrätten i Vänersborg för snart två veckor sedan sa nej till Saab Automobiles begäran om att få skydd undan konkurs och tid att genomför en rekonstruktion av företaget ekonomi kom det som en kalldusch för Trollhättan.

Saabledningen satte sig omedelbart ned för att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten. I måndags förra veckan lämnades ett 15-sidigt dokument in till tingsrätten för vidare befordran till hovrätten.

Saabärendet har behandlats med förtur och i dag måndag kom beskedet att hovrätten beviljar Saab prövningstillstånd.

Det är hovrättspresident Gunnel Wennberg och hovrättsråden Peter Islander och Gunnel Alenbratt som tagit beslutet om prövningstillstånd och som nu ska bereda ärendet.

Att hovrätten ger prövningstillstånd innebär dock inte per automatik att man säger jag till en företagsrekonstruktion, säger Peter Islander till nyhetsbyrån TT.

- Det signalerar inte utgången i sakfrågan, säger han.

Enligt Peter Islander ska man nu göra en djupdykning i materialet.

-  Det tar längre tid att motivera och formulera ett beslut efter en rekonstruktionsansökan, säger Peter Islander till TT.

Hade det blivit ett nej hade IF Metall anslutit sig till de fack som lämnat in en konkursansökan, för att inte gå miste om den statliga lönegarantin av formella skäl.

Vänersborgs tingsrätt har satt ut konkursförhandling till nästa måndag. Om bolaget får gå in i rekonstruktion skyddas det mot konkurs, utmätningarna stoppas och de anställdas löner betalas av den statliga lönegarantin.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt