Honda ratar räckvidd för snabbladdning

2017-11-24 12:35  
Foto: Honda

Glöm lång räckvidd, snabb uppladdning verkar vara framtiden. Japanska Hondas elbilar ska inte konkurrera med jättebatterier. Istället ska de gå att få fulladdade på endast en kvart.

Räckviddsångest har varit en av de stora sakerna som bromsat elbilismen framfart. En otillräcklig infrastruktur kombinerat med okunskap och oro för den nya tekniken låg elbilarna i fatet.

Detta fick bil- och batteritillverkare att peta in större och kraftigare batterier – och börja mässa om räckvidd. I dagsläget finns det bilar som klarar 50 mils körning innan det är dags för laddning.

Baksidan av stora batterier med lång räckvidd är dock att de dels är väldigt (onödigt) tunga, samt att de tar lång tid att ladda för att nå sin fulla kapacitet.

Samtidigt är en av de stora megatrenderna urbanisering och enligt forskning skulle 80 procent av alla bilresor klaras av i en bil som bara har fem mils räckvidd.

Läs mer:

Läs mer: Fiskers nya batteriteknik ska ladda elbilar fulla på en minut

Honda har tagit fasta på detta och i sina kommande elbilar har man valt att fokusera på snabbladdning snarare än hur långt bilen ska kunna köras.

Tillverkaren ser just laddtid som en av de stora trösklarna för elbilens utbredning. Därför siktar man på att 2022 lansera modeller som ska få 240 kilometers räckvidd efter blott 15 minuter vid laddstolpen. Det rapporterar japanska tidningen Nikkei.

Detta görs möjligt av en ny typ av högkapacitetsbatterier som klarar av supersnabbladdning. Honda avslöjar inte vilken samarbetspartner de har för att ta fram dessa, men i nuvarande gas-elektriska hybrider använder de batterier från Panasonic.

Utöver de nya batterierna kommer deras elbilar även ha en ny typ av kontrollsystem som ska hantera energin mer effektivt, vilket sägs göra att mindre batterier kan leverera längre räckvidd.

Den nya supersnabbladdningen kräver dock en uppgradering av infrastrukturen. Dagens snabbladdare klarar upp till 150 kW, dock håller bland annat ABB på med mer kraftfullare alternativ. Tidigare i år, på Electric Vehicle Symposium and Exhibition i Stuttgart, visade företaget upp sin Terra HP – en ny typ av laddare. Denna ska klara av både 400 och 800 volt, och kunna ladda ett par elbilar samtidigt med upp till 350 kW och 500 Ampere. Tillverkaren Porsche har redan installerat två 350 kW-prototypladdare utanför sitt huvudkvarter som är tänkta för deras lansering av elbilen Mission-E.

Även Teslagrundaren Elon Musk har tidigare indikerat att deras nästa generation av snabbladdare ska ha över 350 kW kapacitet. Eller som han twittrat ”bara 350 kW… vad pratar vi om [att ladda] barnleksaker?”.

Felix Björklund

Mer om: Honda Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt