Hemliga data om fransk ubåt i jätteläcka

2016-08-24 11:23  
Ubåt i Scorpeneklassen från franska DCNS. Foto: DCNS

22400 sidor med data om en ny ubåt som franska DCNS bygger åt Indien har läckt ut på internet och nått en tidning i Australien, som lagt en jätteorder på ubåtar hos DCNS.

Tidningen The Australian kan idag publicera hemliga uppgifter om Indiens nya ubåtar i klassen Scorpene, en fransk konstruktion från varvet DCNS. Dokumenten innehåller uppgifter om bland annat ubåtstypens smygegenskaper och mängder med annan information om komponenter som sensorer och antenner till ubåtens navigationssystem.

Varifrån dokumenten läckt är ännu oklart och den indiska marinen har inlett en undersökning. Indien har beställt sex ubåtar i Scorpeneklassen från DCNS och det första exemplaret ska tas i bruk senare i år.

Att hemliga dokument om de franska ubåtarna kan läcka ut har väckt frågor i Australien som la en jätteorder på tolv nya ubåtar hos DCNS, i hård konkurrens med japanska och tyska varv.

DCNS har försäkrat att en liknande dataläcka inte ska vara möjlig kring de ubåtar som Australien har beställt av det franska varvet. Det rör sig inte heller om exakt samma klass som byggs för indiska marinen. Ubåtarna till Australien kallas Barracuda.

Ubåtar i en liknande klass som Scorpene används dock av Chile och Malaysia, och Brasilien ska ta i bruk ubåtstypen 2018.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt