Här följer du Jeff Bezos resa ut i rymden - i direktsändning

2021-07-20 13:32  

En vecka efter att konkurrenten Richard Branson och Virgin Galactic gjorde sin första rymdresa är det dags för Jeff Bezos att ta sig upp i rymden. Här är det du behöver veta om resan och för att följa den.

På tisdag är det dags för Amazongrundaren och världens rikaste man, Jeff Bezos, att ge sig iväg på första rymdresan med Blue Origin rymdfärja New Shepard (döpt efter Alan Shepard som var den första amerikanen i rymden). Det här är den första bemannade resan sedan Bezos startade sitt rymdbolag Blue Origin för 21 år sedan. Målet då som nu är att erbjuda turister rymdresor och tyngdlöshet.

Läs mer: Branson och Bezos inleder ny era i rymden

New Shepard lyfter från Texas strax efter kl 15.00 svensk tid på tisdagen. Resan fram och tillbaka till den så kallade Karmanlinjen, 100 kilometer över jordens havsyta, beräknas pågå i elva minuter. Karmanlinjen anses av flera rymdorganisationer vara gränsen mellan jordens atmosfär och yttre rymden.

Läs mer: Bildextra: Så gick Bransons flygtur till rymden

Jeff Bezos resa kan jämföras med konkurrenten Richard Bransons Virgin Atlantic som förra veckan nådde höjden 85 kilometer ovan jordens havsyta. Enligt amerikanska NASA börjar rymden 80 kilometer ovan jorden och därmed anses Branson ha varit i rymden.

82-åriga Wally Funk med på färden

Med sig på flygningen har Bezos sin bror Mark Bezos, 18-årige Holländaren Oliver Daemen och 82-årige kvinnliga före detta piloten Wally Funk. De två senare blir därmed den yngsta och den äldsta som rest till rymden.

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Den som vill följa resan som beräknas ta elva minuter kan göra det via Blue Origins webbsidor: https://www.blueorigin.com/

Läs mer: 82-åriga Wally Funk med på Bezos rymdfärd

Sändningen startar 13.30 svensk tid. Beräknad uppfärd är satt till 15.00 svensk tid.

Här ser du uppskjutningen:

Per Malm Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt