Här är elbilarna som säljer bäst i Sverige

2018-08-15 06:00  
Renault Zoe är elbilen som har sålt bäst under juli månad. Foto: Renault

Under juli steg nyregistreringarna av laddbara bilar med 107 procent. Se topplistan över de mest sålda elbilarna för den första månaden med nya fordonsskatten.

Det fanns goda skäl att genomföra sitt nybilsköp innan juli. Då infördes den nya fordonsskatten bonus-malus, som på vissa populära modeller innebär flera tusen kronor i höjd skatt – pengar som ska gå till att subventionera laddbara fordon.

Många ville ducka för höjningen och därför blev juni den bästa registreringsmånaden någonsin för nya fordon.

Enligt Bil Swedens statistik ökade nyregistreringen av personbilar med 72,9 procent. Dieselandelen var 43,8 procent, vilket är något högre än för de senaste månaderna. Siffran kan dock jämföras med toppåret 2012 då två av tre nya bilar var dieslar.

Överraskande nog ökade registreringen av laddbara bilar med 43 procent i juni, men den stora explosionen kom under den första månaden med bonus-malus.

I juli steg registreringarna av fordonstypen med 107 procent jämfört med samma månad 2017. Det innebär att de laddbara bilarna utgjorde 18,7 procent av de totala nyregistreringarna för månaden.

Problem hos leverantörerna

Med den nya fordonsskatten ligger bonusen på mellan 10 000 och 60 0000 kr. Summan baseras på bilens certifierade koldioxidutsläpp, som måste ligga under 60 gram per kilometer.

Under juli stod laddhybriderna Kia Niro, Kia Optima och Volkswagen Passat tillsammans för mer än halva ökningen. Enligt Power Circle visar detta på att de övriga leverantörerna har haft problem med en begränsad tillgång av fordon.

Läs mer: Inför nya skatten – rekordmånga nyregistreringar

Den största utdelningen ger bonus malus-systemet generellt till förare som väljer en renodlad elbil. Tidigare fick man en supermiljöbilspremie på 40 000 kronor – nu har den bytts ut mot en bonus vid inköp på 60 000 kronor.

De vanligaste elbilarna i Sverige är Tesla Model S samt Nissan Leaf, och det är ganska jämt skägg mellan de två modellerna på topplistan för juli. Totalt nyregistrerades 521 elbilar under månaden.

De mest sålda elbilarna under juli månad

1. Renault Zoe – 126 stycken

2. Nissan NV200 – 74 stycken

3. Tesla Model S – 65 stycken

4. Nissan Leaf – 62 stycken

5. VW Golf – 54 stycken

6. BMW I3 – 50 stycken

7. Tesla Model X – 31 stycken

8. Kia Soul – 26 stycken

9. Hyundai Ioniq – 16 stycken

10. Jaguar I-Pace – 9 stycken

11. VW Up! – 7 stycken

12. Smart – 1 stycken

Källa: Bil Sweden

John Edgren

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt