Grönt ljus för Londons autonoma bilar

2018-08-16 06:00  
Foto: FiveAI

FiveAI:s delningstjänst med en flotta av självkörande bilar ska minska trafiken i London. Nu har företaget fått tillstånd att köra tester på huvudstadens gator.

Det brittiska uppstartsföretaget säger sig föra samman de bästa ingenjörerna och de mest kunniga personerna inom artificiell intelligens och mobilitet – med målet att skapa en delningstjänst som är helt autonom. Och andra verkar tro på deras vision.

FiveAI har hittills lyckats skramla ihop 318 miljoner kronor i finansiering, och nu har man tagit ett mycket viktigt steg framåt. London har gett företaget grönt ljus för tester i trafik. Redan 2019 drar projektet igång i Londonförorterna Bromley och Croydon.

Läs mer: Ford miljardsatsar på självkörande fordon

Man inleder med tio månaders datainsamling. Fem sensortyngda fordon med förare bakom ratten kommer hämta in information om allt från vägarnas tillstånd till hur fotgängare och annan trafik rör sig.

– För att vår tjänst så småningom ska kunna operera i London måste vi lära oss om hur vägarna ser ut, topografi och trafikflöden. Som för vilket fordon som helst på vägen är säkerheten avgörande, och det är därför som alla våra fordon kommer köras av tränade förare, säger Ben Peters, en av medgrundarna bakom FiveAI till Engineering and Technology.

Autonoma bilar med nivå 4

Underlaget ska användas för utvecklingen av den egna ai-plattformen. Det autonoma system som företaget designar kommer börja köra på nivå 4. Tidigare har man bara utvärderat sin teknik vid en testanläggning i Bedfordshire, så den första exponeringen för verklig trafik blir i den stökiga huvudstaden.

London har stora trafikproblem, detta då en tredjedel av pendlarna fortfarande väljer att ta den egna bilen. Man har räknat ut att stadens bilförare i snitt tillbringar motsvarande 17 dagar om året sittande i köer.

– Vi anser att autonoma fordon kommer vara många gånger säkrare än mänskliga förare, och den här datainsamlingsfasen är en viktig del i att göra detta till verklighet. Genom att stödja Londons transportmål med en förarlös biltjänst kan FivaAI spela en avgörande roll i att minska trängseln, utsläppen, olyckorna – och spara in tid och pengar kring resor för alla Londonbor, säger Ben Peters.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt