Gripen-plan nödlandade i Ungern

2015-06-10 12:12  
Det ungerska Jas-planet fick problem med landningsstället och kraschade. Foto: TT

Ett Gripenplan har tvingats att nödlanda på en flygbas i Ungern. Försvarsexportmyndigheten bekräftar incidenten, som inträffade vid 11-tiden i förmiddags.

Det ungerska Jas-planet fick problem med landningsstället och kraschade, enligt den ungerska sajten MNO. Under nödlandningen på Kecskemét Air Base i Ungern tvingades piloten skjuta ut sig ur planet.

– Det innebär stora påfrestningar på kroppen att skjutas ut i raketstol. Vi vet inte om han är skadad men han uppges vara vid medvetande, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten, till Ny Teknik.

Hon uppger att en kollega är på väg till olycksplatsen.

Det är andra händelsen på kort tid med ungerska Gripenplan inblandade. I maj fick två piloter skjuta ut sig då ett flygplan gled av landningsbanan på en militärbas i Tjeckien. Även denna incident gällde det ett Jas 39 Gripen-plan som Ungern leasar av Sverige.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt