Fordon

Grimaldi vill rena luft med beprövad teknik

Mycket mer än cyklar. Salvatore Grimaldi (i slips) må vara känd som "Cykelkungen" men har en betydligt bredare företagsrepertoar än så. Tillsammans med kollegorna på 3ninen, Peter Franzén, Oskar Olai och Claes Inge, vill han använda gammal separeringsteknik för att rena luft.
Peter Franzén, Oskar Olai, Salvatore Grimaldi och Claes Inge. Foto: Johan Kristensson
Diskarna i ett filter ligger staplade på varandra med någon tiondels millimeters mellanrum. Med hjälp av centrifugalkraften puttas exempelvis oljepartiklar ut mellan diskarna när filtret roterar. Foto: Johan Kristensson

Separatorn må vara en gammal uppfinning. Men med många möjliga tillämpningar. ”Cykelkungen” Salvatore Grimaldis 3nine har hittat några, och hoppas på fler.

Publicerad

År 1877 konstruerade civilingenjören Gustaf de Laval den separator som kom att bli grunden för företaget Alfa Laval. Grädden kunde därmed effektivt skiljas från mjölken och en av viktigaste byggstenarna i den svenska industrialiseringen var ett faktum.

140 år senare funderar en annan svensk industriman över nya användningsområden för separatorn. ”Cykelkungen” Salvatore Grimaldi är i dag 72 år och har som namnet antyder mest gjort sig känd för sitt cykelimperium med märken som Crescent, Monark och Bianchi. Verkstadsindustri har dock länge varit en grundpelare i koncernen Grimaldi Industri.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här