Google hjälper kopparligorna

2011-11-15 06:50  
Google Maps visar en detaljerad bild av Olskroken i Göteborg, den sista etappen på det stora järnvägsbygget Bana Väg i Väst.

Kopparstölderna är ett jätteproblem för järnvägsbolagen i hela Europa. Nu avslöjar brittisk polis hur de mest förslagna metalligorna opererar med hjälp av Google Earth och Google  Maps.

- Från järnvägsbolagens och byggbolagens hemsidor hämtar ligorna information om var det pågår nybyggen och reparationsarbeten, där det rimligen borde finnas kopparkabel tillgänglig. Sedan går de till Google för att rekognosera.

På Google Maps och Goolgle Earth kan de se var vägar och järnvägar korsar varandra och var det är lätt att komma till.

Det säger den brittiske kriminalpolisen Chris Hearn, chef för specialstyrkan Operation Leopold med uppdrag att jaga metalltjuvar.

Han uttalar sig för tidningen The Telegraph efter de många kopparstölderna från Network Rail under hösten.

På tre år har kopparpriset trefaldigats. Samtidigt har arbetslösheten i många europeiska länder ökat vilket lockat in många på metallbrottets bana.

Ett ton koppar på världsmarknaden kostade på sensommaren över 9 000 dollar. Då sköljde en våg av kopparstölder över Europa.

- Användandet av internet och Google visar hur de kriminiella gängen blivit alltmer avancerade, säger det brittiska transportministern Norman Baker till The Telegraph.

Svenska Trafikverket har öppet berättat om hur det stora järnvägsbygget mellan Trollhättan och Göteborg sinkats av de många kopparstölderna.

Koppartjuvar klipper av redan installerade signalkablar och stjäl kilometervis med kabel varje vecka. Det sätter trafiksignalerna ur funktion vilket gör att tågen tvingas gå i krypfart och alla tidtabeller ruckas.

Dessutom försenas själva järnvägsbygget genom att nya kablar måste installeras.

Det amerikanska sökmotorföretaget Google är inte särskilt förtjust över att förknippas med kopparstölderna, som inte bara drabbar järnvägarna utan också ensligt belägna kyrkor och gravplatser.

- Google Earth och Google Maps bygger på information som är fritt tillgänglig. Jag tror att de positiva sidorna väger vida mer än de negativa. Tänk bara på vilken nytta räddningstjänsten har av Google Maps och Google Earth, säger en talesperson för Google till The Telegraph.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Google Tåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt