GM öppnar batterilabb - skrotar lastbilar

2009-06-09 15:30  

GM har tagit i drift sitt ledande laboratorium för att testa batterier till elbilar, elhybrider och bränslecellbilar.

Labbet blir det största i sitt slag i USA och ska leda forskningen kring batteriteknik inom GM, som även har batterilabb på två andra orter i USA och ett i Tyskland.

Över tusen ingenjörer ska arbeta i det 10000 kvadratmeter stora laboratoriet, där batterier och superkondensatorer ska kunna testas under extrema förhållanden, både vad gäller kyla, hetta och luftfuktighet.

GM har tidigare i år beslutat starta en fabrik för att tillverka litium-jonbatterier för elhybridbilen Chevrolet Volt. Battericellerna köper man från LG Chem. Dessutom har man inlett samarbete med universitetet i Michigan för att ta fram nya avancerade batterier och att utbilda ingenjörer i batteriteknik.

Samtidigt meddelar GM att man lägger en fabrik som tillverkar medelstora lastbilar. Man har under flera år försökt sälja verksamheten till någon mer uttalad lastbilstillverkare, men ingen har nappat. Nu väntar sig regering och alla inblandade i rekonstruktionen av GM handlingskraft, och företaget väljer därför att lägga ner lastbilsfabriken.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt