Frankrike testar autonom taxiflotta redan i år

2017-06-13 07:03  

Frankrike kommer redan i år berikas med en självkörande ”taxiflotta”. Detta då Delphi Automotive lanserar autonomtaxis både i Paris och Normandie. Det framgår i ett pressmeddelande från företaget.

Redan i höst blir autonoma taxibilar verklighet i Frankrike. Delphi har gått ihop med mobilitetsföretaget Transdev och tillsammans ska man börja köra kunder. Transdev kommer att stå för mjukvaran som behövs, och Delphi bidrar med elfordon bestyckade med radar, lidar och Mobileye-kameror.

I Paris kommer man köra en buss på en linje mellan en tågstation och Université Paris-Saclay. I Rouen, Normandie, kommer två personbilar av modellen Renault Zoe användas.

De som vill åka med kan via sin telefon skicka en förfrågan – och bli upphämtade. Av säkerhetsskäl kommer det att sitta en övervakare med i bilen.

Men Delphi kommer inte vara ensamma med att försöka revolutionera taxiindustrin i den franska huvudstaden. Företaget Seabubbles, med svenske vd:n Anders Bringdal, ska i sommar börja med eltaxibåtar på Saine. Dock handlar det här inte om några autonoma fordon – bärplansbåtarna kommer att köras av människor. Dock finns självkörande teknik med i framtidsplanerna.

Den nya franska teststudien blir Delphis andra. Företaget har sedan tidigare en form av taxi i Singapore. Där kör man en Audi SQ5 och planerar att addera ytterligare två. Även i Singapore har man av säkerhetsmässiga och lagtekniska skäl en förare bakom ratten – men redan 2019 hoppas företaget kunna köra utan ”förkläde”.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt