Första skissen på USAs nya spionplan

2015-09-18 15:33  

Lockheed Martin visar nu den första skissen på hur efterföljaren till det 60 år gamla spionplanet U2 Dragon Lady kan se ut.

TR-X kallas det nya planet som förväntas kunna lägga sig på samma höjd som U2, 70000 fot (21300 meter) för att därifrån utföra spaningsuppdrag åt den amerikanska militären.

Någon beställning på TR-X finns ännu inte, U2 går att använda i flera decennier ännu. Men Lockheed Martin framhåller att en efterföljare kan få modernare smygegenskaper än vad som var möjligt när U2 konstruerades under första hälften av 1950-talet.

U2 togs fram för att utföra spionflygningar över främst sovjetiskt territorium. För att inte bryta mot internationella nedrustningsavtal sorterade U2-planen under CIA och inte under US Air Force. Det flög på en höjd dit det sovjetiska jaktflyget inte kunde nå. Planet saknade beväpning.

Men i maj 1960 sköt en sovjetisk luftvärnsrobot ned ett U2-plan med piloten Gary Power ombord. Han räddade sig med fallskärm och erkände i sovjetiska förhör sitt uppdrag. Detta skapade en diplomatisk kris och de amerikanska spionflygningarna över Sovjet upphörde för en tid.

U2 Dragon Lady har en spännvidd på 31 meter och en startvikt på ca 18 ton. Toppfarten är ca 800 km/h och räckvidden drygt 10000 km.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt