Första autonoma lufttankningen genomförd

2020-04-22 15:34  
Foto: Airbus

Automationen har kommit till luftmacken. Airbus meddelar att de nu lyckats få till ett system för autonom tankning av flygplan i luften.

Lufttankning är ingen nyhet. Historiskt sett är det något som man började experimentera med på 1920-talet, och som amerikanska Boeing senare har utvecklat en hel del. Men det är konkurrenten Airbus som har förfinat tekniken och nu lyckats med bedriften att automatisera det hela.

Försvarskoncernen meddelar att de tidigare under året har genomfört 45 testtimmar och 120 lyckade dockningar av sitt A3R-system (Air-to-air refuling).

Testerna genomfördes någonstans utanför Portugals kust där en Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport torr-tankade ett stridsplan av modellen F16.

Läs mer: Elflygplanet flyger 300 kilometer – och har en egen fallskärm

När operatören slår igång systemet så flyger teleskopbommen ut mot mottagarplanet och håller sedan den i optimal position fram till det. Noggrannheten ligger på någon centimeter och justeras i realtid, för att avgöra när kopplingen ska ske. När sedan tankningen är avklarad så kopplar systemet automatiskt ur och bommen dras tillbaka. Det enda operatören gör under hela sekvensen är att övervaka förloppet.

Systemet är tänkt, precis som det mesta av automationen, att minska belastningen på personal, öka säkerheten samt snabba på processen. Enligt Airbus så kräver den ingen extrautrustning på det plan som ska tankas. Exakt vilka modifikationer som har gjorts på tankplanet är inget som avslöjas.

Läs mer: Airbus visar vad som kan vara framtidens flygdesign

För tillfället kommer företaget att fortsätta med tester och utveckling. Först 2021 ska de påbörja certifieringsfasen för att sedan kunna rulla ut en kommersiell produkt.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt