Ford storsatsar på förarlösa bilar

2016-08-17 08:07  
Foto: Alamy

Målet är 2021. Biltillverkaren Ford presenterar en storsatsning på att utveckla helt förarlösa självkörande bilar.

– Man gör en enormt stor investering för att kunna utveckla den här teknologin så att den ska kunna vara helt felfri, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige, till TT.

Under tisdagskvällen svensk tid presenterade Ford sina planer vid en presskonferens i Palo Alto i Kalifornien. Ett viktigt målsnöre är 2021.

– Då räknar vi med att kunna tillhandhålla helt och hållet förarlösa bilar där man inte behöver ingripa, säger Lindham.

Tanken är först att bilarna ska gå i pooler där de delas mellan olika användare.

Läs mer:

Läs mer: Drönare spanar åt självkörande bil

Enligt Lindham satsar Ford, mer än andra tillverkare, på helt förarlösa fordon utan ratt, och där patenterad radar-, laser- och gps-teknik ska ge säkerhet. För att nå dit ska anläggningen i Palo Alto utökas till cirka 300 anställda.

– I slutet av 2017 räknar man med att ha byggt det här campuset i Palo Alto med tre byggnader och fördubblad personalstyrka och med fokus på forskning och utveckling.

Läs mer:

Läs mer: Ford E ska utmana Tesla 3 och Bolt

Ford och det kinesiska internetbolaget Baidu uppgav på tisdagen bland annat att de tillsammans investerat 150 miljoner dollar (nära 1,3 miljarder kronor) i företaget Velodyne som utvecklar sensorer med laserteknik.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt