Följ edgången i Saabkonkursen

2012-04-16 09:37  

Konkursen för biltillverkaren Saab i Trollhättan är en av de största i Sverige. Skulderna uppgår till 13 miljarder kronor. På måndagsförmiddagen inleddes edgångssammanträdet vid tingsrätten i Vänersborg .

Lokaltidningen TTEla följer edgångssammanträdet och rapporterar minut för minut på sin sajt där man också lägger ut bilder från mötet.

En vanlig edgång brukar ta en kvart ungefär i Vänersborgs tingsrätt, och brukar kort och gott gå ut på att de kallade går i god på att det som står i bouppteckningen är korrekt. Nu räknar man med minst en timme.

Förre Saab-chefen Victor Muller är den självklara gästen bland de inbjudna. Det är han som ska ge sitt ord på att uppgifterna är riktiga när det gäller tillgångar och skulder – värderade till 3,6 respektive 13 miljarder – i Saab Automobile AB och Saab Automobile Tools.

För Saab Powertrains räkning är bolagets vd och styrelseordförande Kjell ac Bergström kallad tillsammans med Mats Fägerhag och Björn Pettersson, båda styrelsemedlemmar i Powertrain.

Dessutom har konkursförvaltarna kallat ett antal ur Saabs ledning till tingsrätten på måndag. Personer som Mats Fägerhag, tidigare teknisk chef på Saab och numera på  Volvo AB samt och före detta finansdirektör Rob Schuyt ska också avlägga ed.

För alla tre konkurserna ska Guy Lofalk gå i ed på att uppgifter är korrekta.

Återseendet mellan Saabrekonstruktören och bolagets före detta vd lär av allt att döma inte bli ett hjärtligt sådant. Victor Muller har öppet deklarerat sitt missnöje med Lofalks insatser för Saab, och ska även ha planer på att stämma rekonstruktören.

Muller har också varit mycket ifrågasättande och kritisk till det tvåsiffriga miljonarvode Lofalk begärt från Saab, rapporterar TTEla.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt