Flygbilen redo testa sina vingar

2009-02-05 08:11  

Den som lekte med Transformers kanske känner igen tekniken. Bilen kör ut på garageuppfarten, och fäller ut sina vingar - redo att flyga iväg.

Flygbilen började som ett studentprojekt på MIT, men har utvecklats till företaget Terrafugia, som har ansökt om patent på de hopfällbara bilvingarna. Fordonet klassas som lätt sportflygplan, och förvandlas från bil till flygplan på mindre än 30 sekunder.

Flygbilen har två sittplatser, och fungerar egentligen som vilket litet flygplan som helst. Den drivs av en propeller i luften, och har framhjulsdrift på marken. Samma motor som driver propellern driver hjulen på marken. Skillnaden från de klassiska flygplanen är de hopfällbara vingarna.

Carl Dietrich, Terrafugias VD, berättar i en intervju för Fox News att de är ”ganska säkra” på att deras skapelse ska fungera även i luften. De första försöken ska förhoppningsvis göras i februari, och om allt går som det ska, kan bilen tänkas ha en flygdemonstration under Eaa AirVenture nu i sommar.

Men vart ska man flyga med sin bil? Jo, kanske till golfbanan eller skidsemestern eftersom det som ryms i bagageutrymmet är ungefär en golfbag eller ett par skidor. Och priset, det förväntas hamna på cirka 194000 dollar när flygbilen kommer till försäljning, vilket Terrafugia hoppas blir år 2010.

Flygbilen Transition

Markhastighet: 105 km/h

Beräknad flyghastighet: 185 km/h.

Bränsletank: 75,7 liter.

Beräknad flygtid per tank: 4-5 timmar

Motor: 100 hk Rotax 912S.

Bredd (hopfälld): 203 cm

Bredd (utfälld): 838 cm.

Klass: Lätt sportflyg.

Pris: 194000 dollar ungefär 1,6 miljoner kronor.

Emelie Ahlstrand

Mer om: Flygplan Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt