Flera döda i norsk helikopterolycka

2016-04-29 15:14  

Flera omkomna har hittats efter en helikopterolycka i Norge. Enligt norska radion har helikoptermodellen - Superpuma - varit inblandad i flera olyckor. Svenska försvarsmakten avvecklade den i höstas.

En norsk helikopter störtade vid lunchtid i dag utanför Bergen i Norge. Sammanlagt elva personer plus två besättningsmedlemmar tros ha befunnit sig ombord.

Norsk polis och räddningstjänst har under eftermiddagen hittat flera personer omkomna på land.

Helikoptern var på väg att flyga in till flygplatsen i Flesland från oljeplattformen Gullfaks B i Nordsjön när den kraschade. Norska radion, NRK, uppger att elva personer var anställda på oljebolaget Statoil.

– Jag hörde att det kom en helikopter. Det var ett sällsynt ljud. När jag såg upp, lossnade rotorn och försvann ut till vänster medan helikoptern vreds till höger, säger Jon Sekkingstad, som blev ögonvittne till händelsen, till NRK.

Operatören CHC Helikopter Service i Norge har bekräftat att det är en av deras maskiner, en så kallad Superpuma som havererat vid ön Turøy, som ligger 40 kilometer nordväst om bergen på norska västkusten.

Modellen Superpuma tillverkas av Eurocopter. Enligt uppgift har den variant som används i Norge EC225 också tidigare varit inblandad i flera olyckstillbud.

Inom svenska försvarsmakten fanns tidigare en variant av Superpuma-systemet som kallades helikopter 10 (AS332). Det avvecklades så sent som i oktober i fjol. Svenska helikopterflottan bestod av tolv Superpumor, varav tre havererade.

Åren 2000 och 2003 inträffade två olyckor med dödlig utgång under en räddningsinsats respektive räddningsövning i Sverige, uppger Lasse Jansson, informatör vid Helikopterflottiljen.

Likaså totalhavererade en av flygvapnets Superpumor år 2005, men vid det tillfället klarade sig besättningen.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt