Fem miljarder saknas till Super-Jas

2012-09-26 14:13  
Bildmontage av Gripen E/F.

Regeringens budget för Super-Jas har ett svart hål. Ytterligare dryga 5 miljarder behövs för att bygga 40-60 nya plan och nu vill socialdemokraterna se över finansieringen.

Ytterligare 5, 5 miljarder behövs för att finansiera regeringens förslag om 40-60 nya Super-Jas-plan. Det uppgav försvarets planeringschef Jan Salestrand när han på tisdagen informerade försvarsutskottet om satsningen på nästa generations Gripen eller Super-Jas.

Försvarsminister Karin Enström (m) avslöjade samtidigt i en debattartikel att förmågelyftet skapar ett omplaneringsbehov på "cirka 5 miljarder" i försvarsmaktens materielbudget under en tio år framåt.

Hur de saknade miljarderna ska plockas fram och vilka av Försvarsmaktens materielprojekt som måste stryka på foten ska försvarsdepartementet nu utreda tillsammans med försvarsmakten.

Ett förslag kan dock komma redan i nästa vecka då socialdemokraterna presenterar sin skuggbudget. Peter Hultqvist (s) ordförande i riksdagens försvarsutskott, uppgav i dag onsdag för Ny Teknik att man kan presentera "en egen lösning" i den kommande budgetmotionen.

Peter Hultqvist, Karin Enström och andra riksdagspolitiker deltog i dag på ett seminarium om nya Jas tillsammans med en rad debattörer som hölls av Folk och Försvar på Armémuseum i Stockholm.

- Vi köper inte det här med bristen på fem miljarder. Det finns mängder med projekt som behöver förnyas. Vi på vår kant kommer att starta ett arbete och se om vi kan lösa det här, sa Hultqvist bland annat.

Försvarsmakten har tidigare i ett underlag till regeringen uppgett att det finns behov av att förnya försvarsmateriel för 25 miljarder kronor under kommande år. Peter Hultqvist konstaterar att den summan nu plötsligt i och med Jas-satsningen stigit till dryga 30 miljarder kronor.

Miljöpartisten Peter Rådberg, även han ledamot av försvarsutskottet, underströk risken för att Super-Jas-projektet drabbar delar av försvaret mycket hårt. Han fick medhåll av försvarsdebattören Bo Pellnäs:

-Vi måste få ett slut på skönmåleriet. Försvarsmakten har delvis sjungit ut och bejakar projektet men man måste öppet tala om hur man tänkt sig finansieringen på lång sikt.

Enligt försvarsministern utgör de dryga 5 miljarderna cirka 3 procent av materielanslagen som samlat uppgår till 160 miljarder kronor för åren 2013-2023.

Jan Salestrand presenterade vid dagens seminarium samtidigt en del av underlaget för försvarets Jas-kalkyler. Utformningen av nästa generations stridsflygplan kallas C1. Det innebär att Jas 39 Gripen uppgraderas med ny motor och att man stoppar in känd teknik.

Basalternativet, att behålla dagens C/D-plan utan utveckling, skulle kosta 60 miljarder i drift och underhåll under 30 år framåt (fram till år 2042), uppgav han.

Att successivt utrangera dessa plan och bygga nya Super-Jas eller Gripen E skulle kosta 90 miljarder kronor. Det vill säga 30 miljarder kronor mer.

Jan Salestrand avslöjade också att alternativet att köpa ett utländskt stridsflygplan skulle kosta runt 50 miljarder mer än basalternativet. De utländska planen skulle dessutom bli 15 miljarder kronor dyrare i drift under 30-årsperioden.

På tisdagskvällen röstade också socialdemokraternas riksdagsgrupp för att säga ja till regeringens Jas-satsning. Enligt Peter Hultqvist skulle Super-Jas bli flera miljarder kronor dyrare om man väntade ett par år med att uppgraderingen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt