Fartyg gick på grund – kapten hade somnat

2018-08-22 10:02  
Fartyg på grund syd Oskarshamn i september 2017. Foto: Kustbevakningen/TT

Kaptenen och styrmannen hade druckit alkohol när fartyget Atlantic gick på grund utanför Oskarshamn den 23 september i fjol. Dessutom hade kaptenen somnat och ett larmsystem var avstängt, skriver Statens haverikommission i sin rapport, rapporterar SVT Småland.

I november i fjol dömdes kaptenen till fyra månaders fängelse för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik och fartygets överstestyrman till två månader för grovt sjöfylleri.

I rapporten skriver kommissionen att på grund av fartygets tvåvaktssystem så fick kaptenen inte tillräckligt med vila dagarna innan händelsen. Han ska ha sovit endast tre timmar per natt och uppger själv att han drack alkohol först efter att fartyget gått på grund då han blev så nervös, men det ställer sig kommissionen skeptisk till.

Läs mer: Kustbevakningen: ”Besättningen letade efter bättre mobiltäckning”

Både kaptenen och överstestyrmannen hade 1,76 promille i blodet när polisen kontrollerade fartyget.

Hade larmsystemet inte varit avstängt hade kaptenen kunnat vakna i tid för att styra undan. Fartyget hade heller ingen utkik på plats eftersom besättningen endast bestod av åtta personer och var starkt begränsade i sitt vaktschema, skriver kommissionen.

Fartyget tog varken in vatten eller läckte ut någon olja i grundstötningen. Det tillhör rederiet Venus shipping, med huvudkontor i Danmark.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt