Färgen får havstulpanen att tappa taget

2011-10-07 14:17  
Båtbotten målad med den nya färgen, utom på den yta där havstulpanerna växer. Foto: Mats Hulander

Göteborgsforskare har tagit fram en båtbottenfärg som utan giftiga tillsatser får havstulpaner att tappa greppet om skrovet.

Forskarna har studerat havstulpanens biologi och hittat ett känsligt steg i tulpanernas livscykel.

Det är när havstulpanlarver blir vuxna och ska försöka få ett fastare grepp om underlaget. De är då mycket känsliga för molekyler som kallas makrocykliska laktoner.

Genom att ta fram speciella bindemedel i färgen och blanda i små mängder av makrocykliska laktoner har forskarna fått fram en båtbottenfärg som inte läcker ut i vattnet.

- Vår metod bygger på att metoden blir mer effektiv ju mindre gift som läcker ut i miljön, säger professor Hans-Björne Elwing vid Göteborgs universitet.

Försök visar att båtbottnar målade med den nya färgen först drar till sig havstulpanlarver. Men när de har omvandlats till vuxna och försöker få ett fastare tag i färgen träffar de på skiktet med makrocykliska laktoner, och tappar taget.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biofouling.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt