Falken flyger i Afghanistan

2008-12-29 15:52  
Det lätta UAV-systemet Falken från K3 i Karlsborg fick för första gången pröva sina vingar i skarpt läge. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten

Svenska soldater i Afghanistan tog det obemannade spaningsplanet Falken till hjälp i ett uppdrag att rensa minor. Falken spanade efter krypskyttar och gjorde operationen säker.

Som Ny Teknik tidigare rapporterat om har en enhet från K3 i Karlsborg anslutit sig till den svenska Isaf-styrkan i Afghanistan med en obemannade taktiska systemet Falken.

Det var insatschefen Anders Lindström som begärt att få tillfällig förstärkning av ett antal Falkenplan och fyra ”förare”.

Falken har nu fått pröva sin förmåga i ett skarpt uppdrag där svenska soldater hjälpte den afghanska polisen att ta sig in i ett farligt område ochavlägsna en mina från en byggarbetsplats. Falken fungerar som en flygande kikare som registrerar allt som rör sig i det område som soldaterna eller fordonen ska ta sig in i. Falken flyger tyst och är svår att upptäcka.

Falkens förare bär hela utrustningen med plan, datorer och batterier i ryggsäckar och kan lätt ta sig fram i terrängen.

Falken kan användas både på dagen och natten och registrerar alla rörelsen till ett djup av tio kilometer, säger Gustav Dufberg, på amétekniska staben i en artikel på Försvarsmaktens nyhetssajt.

Ännu inga Stridsfordon 90 till Afghanistan
Någon ytterligare förstärkning till den 16:e Afghanistanstyrkan har ännu inte skett.

Arméinspektören Berndt Grundevik föreslog i slutet av november att Försvarsmakten skulle skicka både Stridsfordon 90 och den splitterskyddade terrängbilen Galten till Afghanistan efter att hotbilden mot svenska soldater förvärrats.

- Det finns ännu inga beslut om fordonen, säger informatören Mikael Abramsson på Försvarsmakten till Ny Teknik på måndagen.

I en intervju med SvD den 20 december sade insatschefen Anders Lindström att man kommer att ge den svenska truppen tillgång till Stridsfordon 90 i någon form men att det finns olika alternativ.

1. Att skicka ned Stridsfordon 90 med svensk besättning. Då kan den skyttegrupp som redan finns i Afghanistan åka i fordonen direkt.

2. Att hyra norska Stridsfordon 90 med norsk besättning.

3. Att sända ned tre Stridsfordon 90 redan nu men utan besättning. De förhandlslagras då i Afghanistan.

4. Att utöka Afghanistanstyrkan och ständigt ha en hel pluton utbildad på Stridsfordon 90. Men det kan i så fall ske först i maj.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt