Elplan ska flyga hem miljonerna

2011-05-30 16:00  
e-Genius provflyger den 25 maj. Foto: Uni Stuttgart

Med en energiförbrukning motsvarande mindre än 1 liter bensin på 100 km hoppas elplanet Egenius ta hem tio miljoner kronor.

Planet har byggts vid universitetet i Stuttgart och ska i juli tävla vid Nasa/ Cafe Green Flight Challenge i Kalifornien.

Där utlovar Nasa ett pris på omkring tio miljoner kronor till ett flygplan som i energiekvivalenter förbrukar mindre än 1 liter bensin per passagerare och 100 km. Dessutom måste planet färdas över en sträcka på 320 km och vid en lägsta hastighet av 160 km/h.

Egenius uppfyller dessa krav anser konstruktörerna, som premiärflög planet den 25 maj vid företaget Grob Aircrafts provflygplats i Mindelheim.

Planet har en 60 kW elmotor och ska  ha en räckvidd på 400 km. Energiförbrukningen uppgår till 4,75 kWh per 100 km och passagerare. Det motsvarar 0,6 liter bensin.

Planet baseras på en tidigare konstruktion som 2006 testade bränslecelldrift, men i det nuvarande utförandet placerades propellern akterut, vilket ska ge mellan 15 och 20 procent bättre verkningsgrad. Stjärtpartiet har byggts av kolfiber och är mycket lätt.

Nasas tävling arrangeras mellan 7 och 10 juli 2011.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt