Fordon

Elon Musk: Tesla har helt självkörande bilar 2019

Foto: AP Photo/Chris Carlson/TT
Foto: AP Photo/Chris Carlson/TT

Glöm autopiloten. Teslas bilar är på god väg att bli helt autonoma under nästa år säger Elon Musk.

Publicerad

I början av nästa år rullar Tesla ut nya uppdateringar som gör bilarnas autopilot mycket mer kraftfull. Föraren kan knappa in en adress, och bilen sköter all körning på motorväg helt själv. Inklusive omkörningar.

Men det är bara början. När bolagets vd Elon Musk intervjuades i podcasten Recode Decode förra veckan sa han att Tesla är på god väg mot att ha helt autonoma bilar på vägarna under 2019.

”Vet du, jag tror att vi kommer att nå en generell lösning för helt självkörande [bilar] nästa år. Vi är på god väg att komma dit redan nästa år, och jag tror inte någon annan är det”, säger Elon Musk i intervjun.

Elon Musk förtydligar sedan att han tror att det är ”nästan noll procents sannolikhet” att någon av konkurrenterna har helt självkörande bilar på vägarna innan Tesla. Det han syftar på då är bilar där du kan slå på en självkörande funktion var som helst så länge förutsättningarna är de rätta. Andra företag är redan före med självkörande fordon på inhägnade områden eller specifika gator.

En av förutsättningarna för att Tesla ska gå i mål är företagets nya datorenhet som Ny Teknik skrivit om tidigare. Den ska installeras i alla nya Tesla-bilar, och kan köpas som uppgradering till äldre fordon. Elon Musk menar att den är ”tio gånger bättre” än något annat system i samma prisklass och med samma låga elförbrukning och därmed ger många nya möjligheter.

”Den stora utmaningen har blivit att förbättra neuronnätet [AI-systemet som analyserar bilddata från sensorerna, reds. anm.] så att det kan upptäcka alla sorts fördemål genom bilens alla åtta kameror”, säger Elon Musk i Recode Decode.