Elfel och bränsleläcka drabbar Dreamliner

2013-01-09 10:03  
Japan Airlines är ett av de flygbolag som beställt ett större antal Dreamliner. Foto: Boeing

Två flygplan av modellen Boeing 787 Dreamliner från Japan Airlines har drabbats av problem de senaste dagarna.

Incidenterna inträffade på samma flygplats, Loganflygplatsen i Boston. I måndags upptäcktes rök i kabinen strax efter att passagerarna lämnat planet.

National Transportation Safety Board, NTSB, som genast inledde en undersökning, rapporterar att branden orsakats av elfel.

På tisdagen upptäckte flygplatspersonal på samma flygplats att bränsle läckte ut från ett annat Dreamlinerplan från Japan Airlines som var på väg att starta. 150 liter flygbränsle hann läcka ut. NTSB inledde även här en granskning av incidenten.

Boeing kommenterar att det vore förhastat att dra några slutsatser av dessa incidenter innan de tekniska undersökningarna är slutförda. Företaget meddelar att det samarbetar med NTSB som har tillgång till alla detaljer i ärendet.

Boeing 787 Dreamliner byggs till stora delar av kolfiberkompositer i stället för metall. Det innebär en viktreduktion, som tillsammans med nya generationer av motorer ska minska bränsleåtgången med 20 procent jämfört med äldre plan.

Flygplansprojektet blev kraftigt försenat, dels på grund av användningen av nya material, dels för att stora delar av komponenttillverkningen är utlagd på underleverantörer runt om i världen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt