Fordon

Efter kritiken – Tesla ändrar priserna på superchargers igen

Tesla ökar laddpriserna på Superchargers med 35 procent. Foto: Tesla

Efter kritiken väljer Tesla att delvis dra tillbaka prishöjningen på de egna laddstationerna. Det nya Sverigepriset landar 2,30 kronor per kilowattimme.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Under slutet av förra veckan gick Tesla ut med en global höjning av priserna på de egna laddstationerna Superchargers. I Sverige handlade det om en prisökning på knappa 35 procent, från 1,90 till 2,56 kronor per kWh.

Beskedet möttes av stark kritik från många Tesla-ägare, skriver elbilssajten Electrek, och Tesla har därför valt att delvis dra tillbaka prishöjningen. Under måndagen sänktes de nya priserna globalt med ungefär 10 procent.

De svenska priserna är fortfarande inte uppdaterade på hemsidan, men Teslas svenska kommunikationschef Maria Lantz säger till Ny Teknik att snittpriset i Sverige nu ligger på 2,30 kronor per kWh.

Enligt Teslas nya prismodell varierar laddningspriserna mellan olika laddstationer beroende på hur mycket Tesla själva får betala.

”Vi justerar priserna på Superchargers för att bättre reflektera lokala skillnader i elpriser och användning”, skriver en representant för Tesla i ett mejl till Electrek.

Tesla ser inte superchargers som intäktskälla

Där upprepar Tesla också budskapet att företaget inte ser laddnätverket som en intäktskälla i sig, och att överskottet från Superchargers kommer att gå till att bygga fler stationer. Under 2019 är målet att nätverket ska täcka hela Europa, uppgav Elon Musk i december. Enligt Teslas hemsida kommer minst sju nya stationer att öppna i Sverige under året.

Höjningen kommer i samband med att Tesla meddelade att den globala personalstyrkan skärs ned med sju procent och att referensprogrammet läggs ner. Åtgärder för att minska kostnaderna och öka vinsten.