Drönarvirus gav skrämselhicka

2011-10-18 13:00  

Det amerikanska flygvapnet blåser nu faran över när det gäller det datavirus som tagit sig in i kontrollrummet på Creech Air Force Base i Nevada. Det är därifrån som de obemannade ”drönarna” styrs i USA:s terroristkrig i Afghanistan.

Det var tidningen Wired som för ett par veckor sedan rapporterade om man upptäckt datavirus i några bärbara datorer på flygbasen Creech.

Man såg att det var en ”trojans häst” som tagit sin in systemet, men visste inte riktigt vad den gjorde. Det skapade i alla fall tillräckligt med panik för att informationen om händelsen skulle sprida sig utanför basen.

- Vi försöker ta bort det men det fortsätter att komma tillbaka, sade en källa till Wired för två veckor sedan.

Från kontrollrummet på Creech-basen i Nevada styrs de raketbestyckade, obemannade Reaper- och Predator-planen in över talibanernas områden i Afghanistan på fotouppdrag eller för att skjuta sönder talibanfästen.

Den första kartläggningen av viruset visade att det bara infekterat datorer som tillhörde markkontrollen och inte de som används för att trådlöst styra de obemannade planen, de så kallade drönarna, drones i den internationella militärvärlden.

Flyguppdragen fortsatte som vanligt samtidigt som man jagade viruskällan.

Nu uppger man från officiellt håll på US Air Force att det var den typ av trojan som tagit sin in på basen var av samma typ som används av hackare för att komma åt inloggningsuppgifter till konton hos ungdomar som spelar onlinespel typ ”Mafia Wars”.

Men att ett datavirus smugit sig in i den amerikanska militärens viktigaste vapensystem upplevs som skrämmande och har fått säkerhetsfolket att skärpa övervakningen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt