Drönare ska inspektera gruvor

2017-04-19 13:31  
En autonom drönare är bättre på att läsa av bergrummet än en fjärrstyrd dito, enligt forskarna på Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

Efter sprängning måste ett gruvschakt inspekteras innan malmen kan köras ut. En autonom drönare kan bli rätt verktyg för jobbet.

Det är forskare vid Luleå tekniska universitet som just nu utvecklar de autonoma drönarna som ska bidra till en säkrare arbetsmiljö. Det nya utrymmet som bildats efter sprängning är fyllt av fragmenterat berg och spränggaser och måste inspekteras innan fjärrstyrda slutknackare och hjullastare kan gå in.

– Syftet är att flytta människor från insidan av gruvorna ovanför gruvorna, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation, i ett pressmeddelande.

Två kameror ger stereoseende. Den svåraste uppgiften att lösa är att veta var drönaren befinner sig i det mörka bergrummet. Elektronik och sensorer ska hjälpa till att avgöra detta.

Läs mer:

Läs mer: Saabs teknik ska få drönare att samsas med flygplan

– Var är jag är alltså den mest grundläggande frågan inom robotik. Om vi hittar svaret på den blir resten en enkel resa framåt, säger George Nikolakopoulos.

Fördelen med en autonom drönare är att den kan producera än jämnare avläsning av bergrummet än en fjärrstyrd dito.

Utvecklingen sker inom ett treårigt projekt kallat Sims. Under projektets sista år kommer drönaren att testas i riktiga gruvor.

– Redan i dag kan våra drönare utföra uppgifterna i ett labb, utmaningen ligger i att klara av arbetet i verkligheten, säger George Nikolakopoulos.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Johan Kristensson

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt