Datasäkerhet blir fråga för trafiksäkerhetsverk

2016-01-20 10:29  

USAs trafiksäkerhetsmyndighet kommer i år att behöva behandla datasäkerhetsfrågor som sina när allt fler funktioner i bilar hotas av cyberattacker.

Trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har inga regler för hur man ska hantera de hundra miljoner rader datakod som styr mängder av funktioner i moderna bilar, rapporterar branschtidningen Automotive news.

Speciellt som allt mer utrustning monteras i moderna bilar som kopplar upp dem mot lokala nätverk, internet eller satellitradio så vill man inom NHTSA veta hur myndigheten ska förhålla sig i frågor som traditionellt inte har legat inom trafiksäkerhetsområdet.

Säkerhetsfrågor som myndigheten behöver ta ställning till är skadlig programvara som kan planteras i en bils datasystem och som kräver att bilägaren betalar för att funktionen ska aktiveras, alltså en form av utpressning.

Andra nya hot är skadlig programvara som kan ta sig in via bilens underhållningssystem och som sedan påverkar säkerhetsfunktioner som styrning och bromsar.

Ett första steg för samarbete mellan biltillverkarna är genom informationscentrumet Isac, i vilket information om datahot kan delas mellan aktörerna. Men bilindustrin är fortfarande i sin linda när det gäller att formulera problemen och hitta former för att gemensamt angripa dem.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt