Boeings lufttaxi genomförde första autonoma flygningen

2019-01-24 10:05  
Foto: Boeing

Next lyfter och landar vertikalt. Den kommer kunna ta dig åtta mil – utan pilot. Nu har Boeing genomfört den första testflygningen med sin autonoma passagerarfarkost.

Det finns många bud om hur en självflygande taxi borde se ut, men nu har världens största flygplanstillverkare satt ned foten kring vilken design som de tror på för framtidens urbana lufttransporter. I Manassas, Virginia genomförde Boeing sin första obemannade testflygning med den autonoma passagerarfarkosten Next.

Läs mer: Nya designen låter Boeings plan nosa på överljudsfart

Den är 9,14 meter lång med ett vingspann på 8,53 meter. Hur många passagerare som kan åka med är osagt, men lastkapaciteten ligger bara på några hundra kilo. Next har en bakmonterad propeller för framdrivning och vingar ger då lyftkraft som på ett konventionellt flygplan. Men som en drönare har Nest även fyra rotorer som låter farkosten lyfta och landa vertikalt. Den elektriska drivlinan ger en räckvidd på drygt 80 km. Se filmen från testet nedan.

Under testet genomförde prototypen en problemfri start, svävade och landade sedan. Målsättningen var att testa fordonets autonoma system samt fjärrstyrning. Under kommande tester ska man utvärdera flygning framåt med vingburen flygning, samt övergångsfasen mellan vertikal och horisontell flygning. Den senare delen utgör generellt sett den stora tekniska ingenjörsutmaningen för en snabb VTOL. Boeing verkar vara måna om att understryka att de inte kommer ta några risker när det kommer till att lägga passagerarnas liv i händerna på mjukvara.

– Inom loppet av ett år har vi rört oss från en konceptuell design till en flygande prototyp. Boeings expertkunskaper och innovationskraft har varit avgörande när det kommer till att utveckla flyget till världens säkraste och mest effektiva transportsätt – och vi kommer fortsätta att vara ledande med säkerhet, innovation och ett ansvarstagande tillvägagångssätt kring nya mobilitetslösningar, säger Greg Hyslop, Chief Technology Officer på Boeing i ett pressmeddelande.

Boeing Next vill ta ledningen

Next-portföljen kommer även omfatta en transportversion som ska kunna bära med sig en last på 226,8 kg. Även den kommer genomgå tester under året. Flygjätten väger onekligen tungt vid förhandlingsbordet med lagstiftande myndigheter. Boeing Next meddelar att avdelningen nu samarbetar med dem för att på ett ansvarsfullt sätt introducera en ny, luftburen mobilitet i storstäderna, och förhoppningsvis ta ledningen inom ett lukrativt fält.

– Boeing var där när flygindustrin föddes, och i vårt andra århundrade kommer vi låsa upp potentialen för marknaden kring en urban flygmobilitet, säger Steve Nordlund, vice president och general manager på Boeing Next.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt