Boeing vann ordern på tankplan

2011-02-25 10:21  
Boeings C-46A lufttankar ett B1 plan (Illustration Boeing)

USAs flygvapen har fattat beslut om vem som ska få jätteordern på tankflygplan. Boeing vann över EADS.

En av de största försvarsbeställningarna i modern tid avgjordes under torsdagen när Pentagon efter många turer valde amerikanska Boeing i striden om vem som ska få bygga 179 tankflygplan till ett värde av 225 miljarder kronor.

Förlorade gjorde europeiska EADS som planerade att bygga fabrik i Alabama för att tillverka planen, vilket skulle skapa 48000 jobb i USA.

Boeing kommer att utgå från modellen B767 när man bygger tankplanen, som ska kallas KC-46A. De första 18 planen ska levereras 2017.

Planen ska ersätta de snart 50-åriga tankplan som nu använd och som är viktiga för USAs flyginsatser runt om i världen, exempelvis i Afghanistan.

Affären har dragit ut på tiden. Redan 2003 fattade flygvapnet beslut om att hyra tankplan från Boeing, men affären avbröts efter en mutaffär som kostade Boeings vd jobbet.

I en ny upphandling gick ordern 2008 till EADS och Northrop Grumman, som presenterade ett tankplan baserat på modellen Airbus A330. Men Boeing överklagade och upphandlingen gjordes om igen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tankplan EADS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt