Biogasbilar inte miljöbilar i nytt förslag

2021-05-26 09:17  
Inte miljöbil i nytt förslag. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett nytt förslag från regeringen skulle innebära att biogasbilar inte längre räknas som miljöbilar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget kommer efter ett EU-direktiv om bland annat miljökrav vid upphandling av bilar, och skulle ändra miljöbilsdefinitionen. I stället skulle elbilar och eventuellt vissa laddhybrider och vätgasbilar klassas som miljövänliga efter årsskiftet.

Förslaget har väckt kritik, eftersom det skulle betyda att statliga myndigheter inte får handla upp biogasbilar.

– Förslaget är dumt, eftersom även biogasbilar är ett bra miljöval. Även om myndigheterna köper få bilar så skulle signalvärdet påverka desto mer, säger Mats Ola Larsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, till Ekot, och tycker att det är dumt att utestänga det ena av två bra alternativ.

Läs mer: Straffskatten höjs för fossildrivna bilar – populära suvar blir tusenlappar dyrare

– Grundidén är ju väldigt bra, att styra mot de miljömässigt bästa fordonen. Men biogas är också ett bra alternativ.

I en kommentar till Ekot säger Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är det här ett EU-direktiv som Sverige måste implementera och i samband med det föreslås att EU-direktivets definition av en ren lätt bil också görs till miljöbilsdefinitionen vid statliga upphandlingar av fordon.

Mer om: Biogas Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt