Bilen avgör om barnvagn ska krockas

2012-12-05 15:06  
Svåra beslut om undanmanöver. Foto: Continental

Ska den självkörande bilen göra en nödmanöver och köra upp på trottoaren måste styrsystemet fatta beslut om vilka föremål som kan krossas där - exempelvis en barnvagn.

Förarassistanssystem, som hjälper föraren att se även i döda vinkeln i stadstrafik, eller som helt tar över körningen i storstäder, tvingas fatta en mängd svåra beslut.

Tekniken ska exempelvis kunna detektera fotgängar och i nödfall bromsa bilen om föraren inte är uppmärksam. Eller avgöra om en undanmanöver är bättre än en kollision. Och i så fall vad väntar vid undanmanövern. Mötande trafik, eller att köra upp på en trottoar. Står där en barnvagn, sitter i så fall ett barn i den.

Beslut som måste fattas på bråkdelar av sekunder.

Forskare vid Friedrich Schilleruniversitetet i Jena och dess avdelning för bildanalys ska tillsammans med forskare vid bildelsleverantören Continental inom projektet Ur:ban under tre år utveckla bildanalyssystem som kan användas främst som förarhjälpmedel för körning i stadstrafik.

- Ett hittills olöst problem är hur systemet på ett säkert sätt skiljer på objekt som absolut måste skyddas, och sådana som kan offras, beskriver Johannes Rühle en av de viktigaste uppgifterna för forskningsprojektet.

Förarassistanssystem kan redan i dag urskilja objekt, men under det kommande forskningsuppdraget måste tolkningen av bilderna förfinas.

- Står det en barnvagn i den riktning som undanmanövern måste göras är det en avgörande skillnad om det finns ett barn i vagnen eller inte, uttrycker sig professor Joachim Denzler.

Det är först när bildanalystekniken förfinats så mycket att komplicerade beslut kan fattas som tekniken kan byggas in i förarassistansteknik eller som stöd för självkörande bilar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt