Axelbrott kan ha orsakat italienska tågolyckan

2009-06-30 09:41  
Gasvagnar brinner på Viareggios station

Axelbrott i en av de 14 gasvagnarna kan ha orsakat urspårningen, som sedan ledde till en explosion med minst 13 döda i Italien i natt.

Den första teorin kring järnvägsolyckan i den italienska staden Viareggio är att ett axelbrott i en av gastankvagnarna orsakade en urspårning när tåget skulle växla in på ett stickspår.

Fem av vagnarna i den 14 vagnar långa gaståget verkar ha vält vid urspårning, någon eller några har exploderat. Enligt uppgifter från olika nyhetsbyråer spred sig gasen i en omkrets på 300 meter från vagnarna och satte eld på flera byggnader och bilar.

På tisdagsförmiddagen uppskattades antalet döda till 13 och de skadade till ett 50-tal.

Så sent som för ett par veckor sedan varnades i tyska medier för att ett stort antal godsvagnar som rullar på de europeiska järnvägarna har brister i materialunderhållet, vilket exempelvis kan leda till axelbrott.

Upp till 600000 axlar på vagnar för tungt gods kan vara i farozonen, skrev exempelvis Westdeutsche Allgemeine Zeitung efter samtal med tyska järnvägsmyndigheten EBA.

13 av de 14 vagnarna i tåget kom från Tyskland och tillhör de tyska statsjärnvägarna. Den fjortonde vagnen kom från Polen och tillhör järnvägsbolaget Pkp. Det var sannolikt den vagnen som exploderade, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt