Fordon

Arlanda fortsätter analysera spriten

De hårda reglerna mot flytande ämnen på flygplatser infördes 2006 efter ett terrorhot. Egentligen skulle de upphöra redan förra året, men tidsplanen sprack och nu är det oklart hur det blir i framtiden. Foto: Tony Avelar / Scanpix, Ceia

Svenska flygplatser fortsätter använda ny utrustning som upptäcker om spritflaskor innehåller sprängmedel. Den köptes in sedan EU beslutat att lätta på förbudet mot vätskor på flyg. Men nu har kommissionen kovänt.

Publicerad

<p>Den 29 april började svenska flygplatser lätta på de hårda reglerna mot vätskor på flygplan, helt i linje med en EU-förordning. Men andra medlemsländer vägrar, varpå EU-kommissionen gick ut med rekommendationen att de strikta reglerna ska kvarstå. </p> <p>Därmed är det oklart om svenska flygplatser får använda sin nya analysutrustning för att släppa transitresenärer med flaskor genom säkerhetskontrollen. </p> <p>- Vi fortsätter eftersom vi inte har fått några nya instruktioner. Men vi är det enda landet i EU som infört lättnaderna, enligt den information vi fått, säger Anna Strömwall, chef för säkerhetskontrollen av personal och passagerare på Arlanda.</p> <p>Arlan da har installerat tolv analysinstrument från det italienska säkerhetsföretaget Ceia. Instrumenten, som kan upptäcka flytande sprängmedel utan att man behöver öppna behållaren, kostar cirka 220 000 kronor stycket. Även Bromma, Landvetter och Malmö Airport har enligt Transportstyrelsen köpt in utrustningen. Lättnaderna gäller enbart passagerare som kommer med flyg från ett land utanför EU och som ska resa vidare med ett annat plan.</p> <p>Det finns flera orsaker till att andra länder vägrar att lindra reglerna:

  • Tekniken anses inte vara mogen för att hantera alla transitpassagerare på storflygplatser, som därmed riskerar långa köer och höga personalkostnader.
  • Hotbilden från terrorister är för hög, uppger vissa länder i internationella medier, till exempel Frankrike och Storbritannien.
  • Det är oklart vad amerikanska säkerhetsmyndigheter tycker om vätskor i handbagaget på flyg till USA.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här