Zimbabwe och Iran byter uran mot olja

2010-04-27 14:57  

Iran får uran från Zimbabwe i utbyte mot olja. Därmed får de båda länderna de råvaror som de anser sig behöva för sin energiförsörjning. Men världen misstänker att Iran ska göra atombomber av uranet istället för kärnkraftbränsle.

Iran har lyckats byta till sig uran från Zimbabwe i utbyte mot olja. De båda länderna är i desperat behov av uran respektive olja. Och nu har presidenterna Robert Mugabe och Mahmoud Ahmadinejad kommit överens om att hjälpa varandra, skriver den engelska tidningen Telegraph.

Hittills har Iran anrikat uran som landet köpte från Sydafrika på 1970-talet. Men lagret börjar ta slut och Iran behöver mer råvara för sitt kärnkraftbränsle. Eftersom omvärlden misstänker att Iran planerar att bygga kärnvapen av uranet, och IAEA inte tillåts inspektera landets kärnteknikanläggningar, beslöt FN 2006 att införa sanktioner mot Iran. Därmed är det förbjudet att leverera material till det iranska anrikningsprogrammet.

Men nu har Zimbabwes president Robert Mugabe gått sin kollega Mahmoud Ahmadinejad till mötes. Sedan 2007 har iranska geologer undersökt de zimbabwiska urantillgångarna, och snart väntas brytningen börja.

Urantillgångarna upptäcktes tio mil norr om Harare av tyska prospekterare på 1970-talet, men ansågs då för dyra att bryta. Det är oklart hur mycket uran det rör sig om, men tillgångarna uppskattas till 450 000 ton uranmalm, vilket ger runt 20 000 ton uran.

Iran är inte ensam om att intressera sig för Zimbabwes uran. Flera andra länder har visat sitt intresse, men de två ledarna ser sig ha gemensamma fiender i väst och hävdar sin nationella rätt att fritt förfoga över sina egna råvaror.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt