Zeppelinare studerar luftrening över Sverige

2011-11-21 15:12  

Våren 2013 kommer många svenskar att få se ett luftskepp sakta röra sig över landet. Det ska mäta tillståndet för OH-radikalerna i luften.

Mätningen ingår i en serie studier av luften på 1000 meter höjd över delar av Europa. Lastad med 1 ton utrustning ska Zeppelin NT främst studera tillståndet för hydroxylradikalerna, luftens eget rengöringsmedel. OH-radikalerna har exempelvis förmågan att neutralisera de sura vätejonerna, och bidrar till att minska försurningen av jorden.

Denna reningsprocess äger rum på omkring 1000 meters höjd. Luftskeppet har fördelen att kunna röra sig mycket långsamt i luften och att kunna lägga sig på olika höjd över marken. Det har också lång uthållighet med arbetspass på upp till 24 timmar.

I projektet kommer man även att studera partiklar som finns på 1000 metersnivån och frågan var de kommer ifrån.

Projektet kallas Pegasos och får stöd av EUs sjunde ramprogram.

I maj 2012 börjar de 15 forskarna med mätningar på en tvåveckorsresa som slutar i Cabauw i Nederländerna. I juni blir det en fem veckor lång mätning i italienska Podalen och sedan över Adriatiska havet.

I april 2013 ger sig forskarna iväg på en två månader lång resa över norra Europa. Då flyger Zeppelin NT in över Skåne och sedan på en nordostlig färd upp mot Stockholm för att sedan flyga över Ålands hav in över Finland till slutdestinationen Hyytiälä. Under resan kommer mätvärden från luften att jämföras med data från markstationer.

Mätdata kan även jämföras med data som samlas in inom ramen för FNs klimatpanel IPCC, eftersom projektdeltagarna även är engagerade i detta projekt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt