Vindkraft lagras i gasnätet

2013-09-06 10:04  

I Tyskland testas ett nytt sätt att ta hand om överskottsenergi från vindkraft. Den alstrade elen används för att spjälka vatten till vätgas som sedan pumpas in i naturgasnätet.

I framförallt norra Tyskland finns i dag så mycket vindkraft att elsystemet under vissa perioder inte kan ta emot all el och vindkraftverken måste kopplas ut från nätet.

Hur energin skulle kunna lagras för att användas senare eller för andra ändmål är därför en het fråga i Tyskland.

Flera projekt pågår för att använda överskottselen för att spjälka vatten till vätgas genom elektrolys. Vätgasen kan sedan lagras och användas för att driva bilar med bränsleceller eller för att generera el.

Ett annat alternativ är att helt enkelt pumpa in vätgasen i det vanliga naturgasnätet.

I förra veckan startade Eon en pilotanläggning i Falkenhagen i östra Tyskland. Där framställs upp till 360 kubikmeter vätgas per timma med hjälp av överskottsel från vindkraft som sedan "lagras" i naturgasnätet.

- Med det här projektet blir Eon bland de första att demonstrera att överskottsenergi kan lagras i gasledningssystemet för att balansera utbud och efterfrågan, sa Eons tyska chef Ingo Luge vid invigningen.

Tekniken går under benämningen "power to gas". Enligt Tysklands finansminister Philipp Rösler, som också deltog vid invigningen, är det en av många innovativa lösningar som behövs för att det tyska elsystemet ska klara övergången till förnybar energi - det som kallas "energiewende".

Maxgränsen för hur mycket vätgas som kan blandas med metanet i gasnätet är två volymprocent, uppger Eon.

Den begränsningen går att komma förbi om vätgasen får reagera med koldioxid och bilda metan.

Ett sådant projekt driver biltillverkaren Audi. I somras invigdes en pilotanläggning i Werlte i nordvästra Tyskland där metan framställs med hjälp av energi från vindkraft.

Produktionen uppges bli 1000 ton metan om året.

Flera andra projekt inom "power to gas" pågår och planeras i Tyskland vilket framgår av denna interaktiva karta.

I till exempel Prenzlau i östra Tyskland deltar bland annat Vattenfall i ett projekt där vätgas framställt genom elektrolys används i ett gasdrivet kraftvärmeverk.


För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik

Marie Alpman

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt